Przepis na polędwiczki wieprzowe nadziewane pieczarkami 📖

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 8-10 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe umyj i osusz.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i łyżkę masła. Wrzuć posiekane drobno pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż wszystko przez około 5 minut, aż składniki zmiękną.
3. Do pieczarek dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż.
4. Przełóż nadzienie do miski, dodaj łyżkę masła oraz sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
5. Przekrój każdą polędwiczkę na pół, ale nie do końca, tak aby powstała kieszonka na nadzienie.
6. Napełnij kieszonki przygotowanym nadzieniem i sklej brzegi mięsa wykałaczkami.
7. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i usmaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor, a następnie zredukuj temperaturę i smaż jeszcze przez około 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Po ugotowaniu, można polędwiczki podać na talerzu posypane np. świeżymi ziołami, jako dodatek podać np. pieczone ziemniaki i surówkę.

Smacznego!

Podobne przepisy

nadziewane polędwiczki wieprzowe
polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami
polędwiczki wieprzowe pieczone z pieczarkami
polędwiczki wieprzowe z piekarnika z pieczarkami