Przepis na polędwiczki wieprzowe oddaszfartucha 📖

Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki

Instrukcje:
1. Polędwiczki wieprzowe przypraw solą i pieprzem z obu stron.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek, cebulę, paprykę i pieczarki aż się zeszklią.
3. Przełóż warzywa na talerz.
4. Na tej samej patelni dodaj kolejną porcję oleju i obsmaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor.
5. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię podsmażone wcześniej warzywa.
6. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
7. Wlej bulion i śmietankę kremówkę.
8. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
10. Podawaj gorące polędwiczki wieprzowe z sosem i ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami lub kaszą bulgur.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit polędwiczki wieprzowe
polędwiczki wieprzowe
polędwiczki wieprzowe jak przyrządzić
polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
polędwiczki wieprzowe dietetycznie