Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami 📖
Składniki:- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Polędwiczki umyj i osusz. Opatul je folią spożywczą i odłóż na chwilę do lodówki.
2. Cebule, czosnek, marchewki, pietruszkę, por i papryki pokrój w większą kostkę.
3. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażając je przez kilka minut.
5. Następnie dodaj marchewki, pietruszkę, por, papryki i ziemniaki. Całość smaż jeszcze przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną nieco.
6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
7. Zdejmij folię z polędwiczek i przypraw je solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i słodką papryką.
8. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy i obsmaż polędwiczki z każdej strony.
9. Do przygotowanych wcześniej warzyw na dnie naczynia żaroodpornego włóż smażone polędwiczki.
10. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 minut lub do momentu, gdy mięso będzie delikatne i soczyste.
11. Podawaj polędwiczki z warzywami od razu po wyjęciu z piekarnika, jako zdrowy i smaczny obiad.