Przepis na polędwiczki wieprzowe w ciemnym sosie 📖
Składniki:- 500g polędwiczek wieprzowych
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500ml bulionu wieprzowego
- 100ml czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój je na kawałki o grubości około 2 cm.
2. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny i masło. Podsmaż cebulę i czosnek aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj polędwiczki wieprzowe i smaż je z każdej strony, aż się zrumienią. Możesz to robić partiami, aby uniknąć sklejenia mięsa.
4. Gdy mięso jest rumiane, posyp je mąką pszeniczną i dokładnie wymieszaj, aby mąka równomiernie pokryła wszystkie kawałki.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy i czerwone wino. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
6. Stopniowo dodawaj bulion wieprzowy, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Przykryj rondel i gotuj na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny lub aż mięso będzie miękkie i soczyste, a sos zredukuje się i zagęści.
8. Podawaj polędwiczki wieprzowe w ciemnym sosie gorące, np. z ziemniakami puree lub kaszą oraz sezonowymi warzywami jako dodatek.
Smacznego!