Przepis na polędwiczki wieprzowe w miodzie i musztardzie 📖
Składniki:- 2 polędwiczki wieprzowe
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu, a następnie przypraw solą i pieprzem z obu stron.
2. W miseczce wymieszaj miód, musztardę, posiekany czosnek i oliwę.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Możesz również użyć grillowej patelni lub grilla.
4. Po usmażeniu, delikatnie posmaruj polędwiczki przygotowaną mieszanką miodu, musztardy i czosnku.
5. Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza.
6. Piecz mięso przez około 20-25 minut, aż stanie się soczyste i miękkie, od czasu do czasu polewając je pozostałą mieszanką miodu i musztardy.
7. Po upieczeniu, wyjmij polędwiczki z piekarnika i daj im chwilę odpocząć, aby sok równomiernie się rozprowadził.
8. Na talerzach pokrój polędwiczki w plasterki i podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!