Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym 📖
Składniki:- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 200 g suszonych borowików
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany kwaśnej
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Polędwiczki wieprzowe należy oczyścić z błon i pokroić na kawałki o grubości około 2 cm.
2. Suszone borowiki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na około 30 minut, aż zmiękną. Następnie odciskamy je z wody, ale nie wylewamy tej wody, ponieważ będzie nam potrzebna później.
3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
4. Na rozgrzanym maśle smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i zaczynają się rumienić.
5. Dodajemy polędwiczki wieprzowe i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
6. Do mięsa dodajemy odciśnięte, zmiękczone borowiki i smażymy razem przez kilka minut.
7. Następnie dodajemy bulion drobiowy oraz wodę z moczenia borowików. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie.
8. Wlewamy śmietanę kwaśną do sosu, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
9. Doprawiamy danie solą i pieprzem według własnego smaku.
10. Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym podajemy np. z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego!