Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie cytrynowym 📖
Składniki:- 500g polędwiczek wieprzowych
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Polędwiczki umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjmij mięso z patelni i odłóż na bok.
3. Na tej samej patelni rozgnieć ząbki czosnku i podsmaż przez chwilę.
4. Wyciśnij sok z obu cytryn, dodaj do patelni i wymieszaj z czosnkiem.
5. Dodaj bulion warzywny i śmietankę do patelni. Całość dobrze wymieszaj.
6. Na koniec wsyp mąkę i cały czas mieszaj sos, aż zgęstnieje.
7. Wróć polędwiczki do sosu i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż mięso będzie soczyste i dobrze nasączone sosem.
8. Danie podawaj gorące, polewane sosem cytrynowym. Możesz je podać z gotowanymi ziemniakami lub ulubionymi warzywami.
Smacznego!