Przepis na polędwiczki wieprzowe z rozmarynem 📖
Składniki:- 500g polędwiczek wieprzowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu.
2. Dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie wydzielać aromat.
3. W między czasie, natrzyj polędwiczki solą, pieprzem i rozmarynem z obu stron.
4. Dodaj polędwiczki do patelni i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą szczelnie zrumienione z zewnątrz, ale soczyste w środku. Możesz dostosować czas smażenia w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa.
5. Gdy polędwiczki będzie gotowe, wyjmij je z patelni i pozwól im odpocząć przez kilka minut, aby soczystość się utrzymała.
6. Przekrój polędwiczki na plastry i podawaj od razu. Możesz je podać jako samodzielne danie, z dodatkiem sałatki lub z ulubionymi warzywami i ziemniakami.
Smacznego!