Przepis na polędwiczki wieprzowe z warzywami 📖

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 marchewki
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cukinii
- 1 pomidor
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- ulubione przyprawy do mięsa (np. papryka, oregano, tymianek)

Przygotowanie:
1. Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
2. Marchewki obrać i pokroić w plastry.
3. Paprykę i cukinię umyć, oczyścić ze środków i pokroić w paski.
4. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
5. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
6. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej.
7. Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut, aż staną się miękkie.
8. Dodać pokrojone plastry polędwiczek i obsmażyć z obu stron na średnim ogniu.
9. Dodać marchewkę, paprykę, cukinię i pomidora. Zamieszać.
10. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do mięsa.
11. Dusić na niskim ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
12. Sprawdzić, czy mięso jest dobrze wysmażone i wyłączyć ogień.
13. Podawać gorące, idealnie pasują do gotowanej kaszy lub ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

polędwiczki wieprzowe duszone z warzywami
polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami
polędwiczki wieprzowe
fit polędwiczki wieprzowe
polędwiczki wieprzowe smażone