Przepis na polędwiczki wieprzowe ze szparagami 📖

Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 1 pęczek szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki wieprzowe oczyść z błonek i nadmiaru tłuszczu, a następnie delikatnie je rozbij.
2. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć posiekany czosnek. Smaż przez chwilę, dopóki nie uwolni swojego aromatu.
3. Dodaj polędwiczki do rondla i smaż przez około 5 minut z każdej strony, aż będą ładnie zarumienione.
4. W międzyczasie, usunij zdrewniałe końcówki szparagów i gotuj je w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
5. Po ugotowaniu szparagów, odcedź je z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
6. Gdy polędwiczki są już gotowe, wyjmij je z rondla i odstaw na bok, aby odpoczęły przez kilka minut.
7. Do rondla dodaj szparagi i smaż przez kilka minut, aż staną się delikatne.
8. Dopraw szparagi solą i pieprzem.
9. Na talerzu ułóż polędwiczki i obok nich poukładaj smażone szparagi.
10. Podawaj od razu, najlepiej z sosem czosnkowym lub ziemniakami jako dodatkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit polędwiczki wieprzowe
polędwiczki wieprzowe
polędwiczki wieprzowe dla niemowlaka
polędwiczki wieprzowe pieczone
polędwiczki wieprzowe z jabłkami