Przepis na poledwiczki z pieczarkami 📖

Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 30%

Przygotowanie:
1. Polędwiczki umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
2. Cebule oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
3. Pieczarki umyć, osuszyć i również pokroić w mniejsze kawałki.
4. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać masło oraz olej.
5. Na patelni wrzucić polędwiczki i smażyć na złoty kolor.
6. Następnie wyjąć z patelni i odłożyć na bok.
7. Na tej samej patelni dodać cebulę, czosnek i smażyć przez ok. 5 minut.
8. Następnie dodać pieczarki, słodką paprykę i smażyć razem przez ok. 5 minut.
9. Powstałą masę pieczarkową zalać bulionem i dokładnie wymieszać.
10. Dodać śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszać, a następnie dodać powrotem polędwiczki.
11. Całość dusić razem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze przepojone sosem.

Podajemy polędwiczki z pieczarkami jako danie główne, podając do nich np. ziemniaki i surówki lub ulubione warzywa na patelni. Smacznego!

Podobne przepisy

polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
polędwiczki wieprzowe z piekarnika z pieczarkami
polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i papryką
polędwiczki wieprzowe pieczone z pieczarkami
polędwiczki wieprzowe nadziewane pieczarkami