Przepis na polewa czekoladowa z kakao 📖
Przepis na polewę czekoladową z kakao:Składniki:
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. W rondelku połącz mleko, kakao i cukier.
2. Podgrzewaj mieszaninę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż różnokolorowe składniki całkowicie się połączą i stworzą gładką masę.
3. Następnie dodaj masło i wymieszaj, aż się rozpuści i dokładnie połączy z resztą składników.
4. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i całość dobrze wymieszaj.
5. Gdy polewa będzie jednolita i gładka, zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
6. Gotową polewę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce.
Możesz polewać nią ciasta, babeczki, muffinki, naleśniki, gofry lub inne słodkości według uznania. Smacznego!