Przepis na polski ajerkoniak 📖

Przepis na polski ajerkoniak:

Składniki:
- 200 ml spirytusu 96%
- 300 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj mleko, śmietankę i cukier w rondlu i postaw na kuchence.
2. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
3. W tym czasie ubij jaja w osobnej misce.
4. Powoli dodawaj jaja do mleka, cały czas mieszając, aby się nie zwałkły.
5. Kontynuuj podgrzewanie na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Pamiętaj, żeby nie doprowadzić do zagotowania.
6. Zdejmij rondel z ognia i lekko ostudź masę.
7. Dodaj ekstrakt waniliowy, migdałowy, kawę rozpuszczalną, kakao, cynamon i imbir. Dokładnie wymieszaj.
8. Na koniec wlej spirytus i całość znów dobrze wymieszaj.
9. Ajerkoniak przelej do butelek i przechowuj w lodówce.
10. Przed podaniem ajerkoniak najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Podobne przepisy

polski obiad
polski naleśniki
polski makowiec
jabłecznik polski
polski gulasz