Przepis na polski gulasz 📖
Przepis na polski gulasz:Składniki:
- 500g wołowiny (np. łopatka lub polędwica)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój na małe kawałki - około 2 cm.
2. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Marchewki obierz i pokrój na plasterki.
4. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paseczki.
5. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
6. W dużym garnku podgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i lekko złociste.
7. Dodaj wołowinę i obsmaż na mocnym ogniu, aż się delikatnie zarumieni.
8. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez 2 minuty.
9. Dodaj papryki, marchewki, ziemniaki, paprykę słodką, mieloną paprykę i majeranek.
10. Wlej bulion wołowy, dodaj liść laurowy i podgotuj gulasz na średnim ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
11. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowy polski gulasz podawaj gorący i najlepiej z domowymi kluskami lub kaszą gryczaną. Smacznego!