Przepis na polski zurek 📖

Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 l wywaru mięsnego (np. z kości)
- 2-3 ziemniaki
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Kiszona kapustę odciskamy z nadmiaru zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.
2. W garnku odlewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i czosnek, aż się zeszklią.
3. Dodajemy kiszoną kapustę i chwilę razem dusimy, mieszając.
4. Do garnka wlewamy wywar mięsny i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta zmięknie.
5. W międzyczasie gotujemy kiełbasę w osobnym garnku, a następnie kroimy ją na plasterki.
6. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
7. W małej misce rozrabiamy mąkę z trochę zimnej wody, wlewamy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
8. Doprawiamy do smaku octem, majerankiem, solą i pieprzem.
9. Zupa zurek jest gotowa do podania. Można ją podać z dodatkiem kiełbasy i tradycyjnie z jajkiem na twardo. Smacznego!

Podobne przepisy

polski rosół
polski chłodnik
polski obiad
polski naleśniki
polski makowiec