Przepis na pomidorową krem 📖
Oto prosty przepis na pomidorową krem:Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki rosołu warzywnego
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie, do dekoracji: świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia), garść grzanków
Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę z oliwek i masło na średnim ogniu w dużym garnku. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je, aż zmiękną i zaczną lekko rumienić się.
2. Pokrój pomidory na ćwiartki i dodaj je do garnka. Smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
3. Dodaj rosół warzywny do garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż pomidory będą miękkie.
4. Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub blendera kielichowego.
5. Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Podgrzewaj zupę na niskim ogniu przez kilka minut, aby się zagotowała.
7. Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi ziołami i grzankami, jeśli chcesz.
Smacznego!