Przepis na pomidorowa na kostce 📖

Składniki:
- 500 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła np. natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę.
2. Cebulę, czosnek, marchewki, ziemniaki, pietruszkę, selera naciowego oraz paprykę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy aż będą miękkie i lekko się zeszklią.
4. Dodajemy do garnka marchewki, ziemniaki, pietruszkę, seler naciowy oraz paprykę. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
5. Następnie dodajemy do garnka pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion warzywny. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
7. Gotową zupę przekładamy do talerzy i dekorujemy świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę pomidorową na kostce rosołowej
dorsza w kostce
rybe w kostce
krupnik na kostce rosołowej
rosół na kostce rosołowej