Przepis na rybe w kostce 📖
Składniki:- Filet z ryby (np. dorsz, halibut)
- Sól i pieprz
- Sok z cytryny
- Mąka pszenna
- Jajko (opcjonalnie)
- Bułka tarta
- Masło klarowane lub olej roślinny
Instrukcje:
1. Filety z ryby oczyść i osusz.
2. Posól i popieprz do smaku.
3. Skrop sokiem z cytryny i pozostaw na kilka minut.
4. W miseczce przygotuj panierkę, wymieszaj mąkę pszenną z solą i pieprzem.
5. W drugiej miseczce roztrzep jajko (opcjonalnie).
6. Filety z ryby obtacz najpierw w mące, a następnie w jajku (opcjonalnie) i bułce tartej.
7. Na patelni rozgrzej masło lub olej.
8. Smaż filety z ryby na rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
9. Po usmażeniu odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe! Możesz podać rybę w kostce jako danie główne, np. z sałatką i ziemniakami, lub jako składnik w innych potrawach, takich jak zupy rybne czy rybne sałatki. Smacznego!