Przepis na pomysł na szybki obiad warzywny 📖
Sałatka z pieczonymi warzywamiSkładniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej sałaty (np. rukola, szpinak)
- sos winegret (do podania)
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Papryki oczyść z pestek i pokrój w grube plastry. Cukinię i bakłażana pokrój na kawałki o grubości około 1 cm. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj drobno.
3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, oregano, sól i pieprz.
4. Warzywa przełoż do dużej miski i zalej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj.
5. Wyłóż warzywa na blaszkę do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się miękkie i lekko zarumienione.
6. W międzyczasie umyj i porwij sałatę na mniejsze kawałki.
7. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i ostudź przez kilka minut.
8. Na talerzu ułóż sałatę, a na niej układaj warzywa. Skrop sałatkę sosem winegret.
9. Sałatkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!