Przepis na potrawy wigilijne 📖

Przepis na kapustę z grochem i grzybami:

Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 250 g suchej lub świeżej białej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 szklanki ugotowanego grochu
- 500 g suszonych grzybów (np. borowików)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w trochę zimnej wody

Przygotowanie:
1. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin lub na noc. Następnie osączyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w dużej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim około godziny, aż będą miękkie. Wyjąć, odcedzić i posiekać.
2. Nastawić drugi garnek z wodą, do którego dodać posiekaną świeżą kapustę. Ugotować ją około 15 minut i odcedzić.
3. W dużym garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać kiszoną kapustę i podsmażać na małym ogniu przez około 30 minut.
4. Do kiszonej kapusty dodać ugotowaną białą kapustę, ugotowany groch i posiekane grzyby. Całość dusić na małym ogniu przez około godzinę.
5. Na koniec do potrawy dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować, aż całość zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać na ciepło, jako danie główne podczas wigilijnej kolacji. Smacznego!

Podobne przepisy

potrawy z jajek
potrawy tradycyjne
potrawy z dyni
potrawy z homara
potrawy z niskim indeksem glikemicznym