Przepis na potrawy z jajek 📖
Jajka to bardzo uniwersalny produkt, który błyskawicznie się przygotowuje, albo stanowi dodatek do innych dań. Niżej przedstawiam propozycje przepisów na potrawy z jajek:1. Jajecznica z warzywami
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 cebuli
- 1 duży pomidor
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2. Pomidora i paprykę opłucz, osusz i również pokrój w kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż kilka minut. Następnie dodaj pomidory i paprykę i smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Jajka wbij do warzyw, przypraw solą i pieprzem, i smaż aż jajka zetną się.
2. Omlet z szynką i serem
Składniki:
- 3 jajka
- plaster szynki
- garść startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Szynkę pokrój na drobne kawałki.
2. W misce roztrzep jajka, dodaj szynkę i ser, oraz przyprawy do smaku.
3. Na patelni rozgrzej masło. Wlej jajka i smaż przez około 3-4 minuty na złoty kolor.
4. Omlet można podawać z sałatą lub pieczywem.
3. Naleśniki z serem i szpinakiem
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 200 ml mleka
- 50 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- garść szpinaku
- 150 g sera białego
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, wodę, cukier i sól. Mieszaj aż powstanie gładkie ciasto.
2. Szpinak umyj, osusz i drobno posiekaj. Ser biały również pokrój na kawałki.
3. Na patelni rozgrzej masło. Nalij łyżką ciasta naleśnik i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
4. Na połowie każdego naleśnika umieść szpinak i kawałki sera, zwiń na pół, aby powstał trójkąt. Zawartość zwiń wewnątrz.
5. Podawaj na ciepło.
Smacznego!