Przepis na potrawy z dyni 📖

Przepis na zupę krem z dyni:

Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz, pokrój na kawałki i usuń nasiona. Cebulę, czosnek, marchewki i ziemniaka obierz oraz pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę oraz czosnek.
3. Dodaj marchewkę i ziemniaka, smaż przez kilka minut.
4. Dodaj pokrojoną dynię i zalej bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
5. Zblenduj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Jeśli chcesz mieć zupę bardziej gęstą, możesz dodatkowo dodać kilka łyżek dyni.
6. Wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Podawaj zupę gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

potrawy z jajek
potrawy wigilijne
potrawy z homara
potrawy tradycyjne
potrawy z niskim indeksem glikemicznym