Przepis na prosty ciasto marchewkowo jabłkowe 📖
Składniki:- 2 średnie marchewki
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Marchewki i jabłka obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. W osobnym naczyniu ubij jajka i stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając.
3. Następnie dodaj olej, ścierane marchewki i jabłka. Dokładnie wymieszaj składniki.
4. Do miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż wszystko dobrze się połączy.
6. Ciasto przełóż do dokładnie natłuszczonej formy do pieczenia.
7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut, aż ciasto lekko się zarumieni i w środku będzie elastyczne.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie można je podać, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!