Przepis na prosty i szybki zupę gulaszową 📖
Oto prosty i szybki przepis na zupę gulaszową:Składniki:
- 500 g wołowiny (np. łopatka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski. Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj mięso i smaż, aż się zarumieni ze wszystkich stron.
4. Dodaj paprykę, marchewki i ziemniaki. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, majeranek oraz kminek. Całość mieszaj przez kolejne 2 minuty.
6. Wlej bulion warzywny i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
8. Zupa jest gotowa! Przełóż ją do miseczek i podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!