Przepis na prosty i szybki żurek 📖
Oto przepis na prosty i szybki żurek:Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2-3 kromki żytniego chleba
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ziemniaki
- 2 gałązki świeżego majeranku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokrój na plastry, a cebulę posiekaj.
2. W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta.
3. Dodaj mąkę i smaż przez około 2 minuty.
4. Powoli wlej bulion warzywny, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.
5. Dodaj plasterki kiełbasy, sól, pieprz i cukier. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
6. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
7. Dodaj ziemniaki do garnka i gotuj przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
8. Wsyp drobno posiekany majeranek i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
9. Podawaj żurek gorący, z kromką chleba i łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu.
Smacznego!