Przepis na szybki żurek bez zakwasu 📖
Przepis na szybki żurek bez zakwasu:Składniki:
- 1 kg kiełbasy świńskiej, pokrojonej na plastry
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 garść świeżego koperku, posiekanego
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Na sporym garnku podsmaż kiełbasę, aż zacznie puścić tłuszcz.
2. Dodaj cebulę i marchewkę, i smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i kminek. Mieszaj przez kolejne 2 minuty.
4. Zalej zawartość garnka wodą, aż dobrze przykryjesz składniki.
5. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
6. Dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać więcej kminku, jeśli wolisz bardziej intensywny smak.
7. Pozostaw żurek na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
8. Przed podaniem posyp żurek posiekanym koperkiem.
Żurek jest gotowy do podania! Smacznego!