Przepis na żurek prosty 📖
Przepis na prosty żurek:Składniki:
- 1 kg kwaśnych zakwaszonych ziemniaków
- 500 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- śmietana i jajka do podania
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
2. Do garnka wlej wodę i dodaj starte ziemniaki. Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, aż staną się złociste.
4. Do ziemniaków wlej zawartość patelni i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i majeranek.
5. Kiełbasę pokrój w plastry i dodaj do żurku. Gotuj jeszcze przez około 10 minut.
6. Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody i wlej do żurku, mieszając cały czas.
7. Gotuj żurek jeszcze przez około 10 minut, aż zgęstnieje.
8. Podawaj gorące, podlewając śmietaną i dodając ugotowane jajko.
Smacznego!