Przepis na prosty naleśniki chrupiące 📖
Oto przepis na prosty i chrupiący naleśnik:Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
- dodatki według uznania (np. cukier, dżem, owoce)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, jajka, mleko, olej oraz szczyptę soli. Mieszaj energicznie, aż powstanie gładkie ciasto bez grudek.
2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj niewielką ilość oleju, aby nie przywierały do niej naleśniki.
3. Naleśniki można smażyć na patelni o średnicy około 20 cm. Nałóż do niej niewielką ilość ciasta (około 1/4 szklanki) i obracaj patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni (na zasadzie ruchów obrotowych).
4. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
5. Gdy naleśniki są gotowe, wyjmij je z patelni i połóż na talerzu.
6. Powtórz proces dla pozostałego ciasta aż do zakończenia składników.
7. Podawaj naleśniki z ulubionymi dodatkami, takimi jak cukier puder, dżem, różne owoce czy bita śmietana.
8. Możesz również zwinąć naleśniki w ruloniki lub składać na trójkąty, aby nadać im ciekawszy kształt.
Podziel się smacznym posiłkiem z rodziną i przyjaciółmi!