Przepis na pyszne chrupiace nalesniki 📖
Przepis na pyszne chrupiące naleśniki:Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1,5 szklanki mleka
- dodatkowo olej do smażenia
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj suchą mąkę, cukier i sól.
2. W innym naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj do nich olej roślinny i mleko. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Powoli wlej mokre składniki do misy z suchymi składnikami. Całość dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej, bezgrudek masy.
4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
5. Za pomocą chochliki (około 1/3 porcji ciasta na jednego naleśnika) wyłóż ciasto na rozgrzaną patelnię, rozprowadzając je równomiernie, tworząc okrągły kształt.
6. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
7. Powtarzaj czynności 5-6, aż zużyjesz całe ciasto.
Podawać można z dowolnymi dodatkami, takimi jak ulubione owoce, dżem, syrop klonowy, jogurt czy wędliny. Smacznego!