Przepis na prosty sos do gnocchi 📖
Oto prosty przepis na sos do gnocchi:Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szalotka, posiekana
- 200 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W dużym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu.
2. Dodaj posiekany czosnek i szalotkę, i smaż przez około 2-3 minuty aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Wlej śmietanę kremówkę i delikatnie zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż sos się zagęści.
4. Dodaj starty parmezan i wymieszaj, aż się rozpuści i sos nabierze gładkiej konsystencji.
5. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
6. Gnocchi gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zazwyczaj wymagają gotowania przez kilka minut w wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Odcedź gnocchi i przełóż je do rondla z sosem. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kluseczki były równomiernie pokryte sosem.
8. Podawaj gorące gnocchi z sosem na talerzach, możesz też posypać je świeżymi ziołami do dekoracji.
Smacznego!