Przepis na prosty tatara 📖
Oto przepis na prosty tatar:Składniki:
- 250 g świeżego fileta wołowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worchester
- 1/2 cebuli światłej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- kilka kropli soku z cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżka posiekanych korniszonów konserwowych
1. Filet wołowy oczyść z błon i pokrój na drobne kawałki. Następnie dokładnie posiekaj go nożem, aż będzie miało konsystencję tartaru.
2. Dodaj do mięsa żółtko, musztardę, sos Worchester, posiekaną cebulę, sól, pieprz i ewentualnie posiekane korniszony. Mieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż się połączą.
3. Na koniec wyciśnij kilka kropel soku z cytryny nad mięsem i jeszcze raz wymieszaj.
4. Podawaj tatar na talerzu, można go udekorować np. kiełkami. Można podać go z tostami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!