Przepis na prosty zalewajkę 📖

Przepis na prostą zalewajkę:

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru kwasu.
2. Cebule kroimy w kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy przez kilka minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
4. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gęsta masa.
5. Dodajemy słodką paprykę, kminek, majeranek i smażymy przez chwilę, mieszając.
6. Dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy i ziele angielskie. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Jeśli konsystencja zalewajki jest zbyt gęsta, można dodać nieco wody.
7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
8. Zalewajka jest gotowa do podania, najlepsza smakuje podana gorąca.

Smacznego!

Podobne przepisy

zalewajke
pyszna zalewajke
zupę zalewajkę
zalewajkę na zakwasie
najlepszą zalewajkę