Przepis na zalewajke 📖
Przepis na tradycyjną zalewajkę:Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną dokładnie opłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
2. Pokrój kapustę na drobniejsze kawałki.
3. Zalej kapustę gorącą wodą i odstaw na około 15 minut.
4. Odcedź kapustę, zachowując odrobinę zalewy.
5. Cebule pokrój w piórka, marchewki, ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę.
6. W garnku zagotuj wodę, dodaj marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
7. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj kapustę, cebulę oraz odrobinę zalewy.
8. Całość gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut.
9. Na koniec dopraw zalewajkę solą i pieprzem do smaku.
10. Zalewajka najlepiej smakuje podana gorąca, np. z plackiem ziemniaczanym.
Smacznego!