Przepis na proszę o pierogi ruskie 📖

Oto przepis na tradycyjne polskie pierogi ruskie:

Składniki:
- 500g ziemniaków
- 250g sera białego, np. twarożku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- około 30-40 sztuk ciasta pierogowego

Instrukcje:
1. Ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź i wystudź.
2. W międzyczasie, cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor.
3. Wymieszaj ser biały z wystudzonymi ziemniakami i podsmażoną cebulą. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
4. Ciasto pierogowe rozwałkuj na cienkie placki, a następnie wykrawaj z niego kółka za pomocą szklanki.
5. Na każde kółko ciasta nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi, formując pierogi.
6. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Wyjmij je delikatnie łyżką cedzakową i odcedź.
8. Możesz podać pierogi ruskie od razu, posypane zrumienioną cebulką lub podaż je z rozpuszczonym masłem.

Smacznego!

Podobne przepisy

proszę o ciasto na pierogi
pierogi ruskie 200 g sera
pierogi ruskie bez sera
pierogi ruskie farsz
domowy ruskie pierogi