Przepis na przecier pomidorowy w termomiksie 📖
Przepis na przecier pomidorowy w termomiksie:Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. bazylia, oregano) opcjonalnie
Instrukcje:
1. Pomidory opłucz i sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Usuń także gniazda nasienne, jeśli są duże.
2. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
3. Włącz termomiks na program makaronowy (ok. 100°C).
4. Dodaj oliwę do misy i rozgrzej przez kilka sekund.
5. Następnie dorzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż, aż staną się miękkie i lekko złociste.
6. Do termomiksa dodaj obrane pomidory i zmiksuj na najwyższych obrotach przez kilka sekund. Poprzez obracające się noże utworzy się gładki przecier pomidorowy.
7. Następnie dodaj cukier, sól i pieprz do smaku. Możesz również dodać ulubione zioła, aby nadać przecierowi dodatkowego smaku.
8. Włącz termomiks na program gotowania na około 30 minut, na temperaturze około 90°C. W ten sposób przecier pomidorowy się zagotuje i zgęstnieje.
9. Po upływie czasu kontynuuj gotowanie na niskiej temperaturze przez kolejne 30 minut, aby dodać intensywniejszego smaku.
10. Po zakończeniu gotowania przecier pomidorowy jest gotowy do użycia. Jeśli chcesz przechować go na dłużej, możesz go przelać do słoików i pasteryzować.
11. Przecier pomidorowy możesz wykorzystać w zupach, sosach, daniach makaronowych lub jako podstawę do innych potraw.
Smacznego!