Przepis na przesolona fasolka po bretońsku 📖
Przepis na przesoloną fasolkę po bretońsku:Składniki:
- 500g fasolki szparagowej
- 200g słoniny wędzonej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę szparagową umyć, oczyścić z końcówek i pokroić na kawałki około 3-4 centymetry długości.
2. Słoninę wędzoną pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną słoninę i smażyć, aż zacznie się rumienić.
4. Dodać cebulę i czosnek, smażyć razem, aż cebula się zeszkli.
5. Następnie dodać paprykę słodką i oregano, smażyć przez chwilę, mieszając.
6. Do garnka dodać pomidory krojone wraz z sokiem z puszki i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
7. Po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę szparagową i dusić całość przez kolejne 10-15 minut, aż fasolka będzie miękka, ale nadal chrupiąca.
8. Fasolkę wymieszać od czasu do czasu i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
9. Podawać gorącą fasolkę po bretońsku jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryb.
Smacznego!