Przepis na przycisk g szarlotkę z bezą i kruszonką. zobacz /przycisk 📖
Oto przepis na pyszną szarlotkę z bezą i kruszonką:Składniki:
- 6-8 jabłek (kwaśnych)
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
2. Mąkę, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia i sól łączymy razem, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Ciasto wylewamy na blachę formując spód.
4. Na cieście układamy plasterki jabłek, posypujemy cynamonem.
5. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy ją na jabłka.
6. Wstawiamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, aż bezą i kruszonka się zarumienią.
7. Po upieczeniu, szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Gotową szarlotkę podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej polaną bitą śmietaną lub podkaną lodami. Smacznego!