Przepis na ptysie 📖

Składniki:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuść masło w wodzie.
2. Doprowadź do wrzenia i szybko wsyp mąkę, mieszając ciągle, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Odstaw odrobinę, aby przestygło.
4. Dodaj po jednym jajku, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.
5. Wymieszaj dokładnie, aby ciasto stało się gładkie i elastyczne.
6. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie ciasteczka (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut, aż ptysie nabiorą złotego koloru i podjadą.
8. Ostudzone ptysie można napełnić bitą śmietaną, kremem budyniowym lub innym ulubionym farszem.

Podobne przepisy

ptysie i eklerki
ptysie z kruszonką
ptysie z mascarpone
ptysie z kremem
ptysie eklerki