Przepis na ptysie z mascarpone 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- owoce lub polewa czekoladowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W rondlu zagotuj wodę razem z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
2. Przenieś ciasto do miski i poczekaj, aż lekko przestygnie. Następnie dodaj jajka, po jednym na raz, i dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
3. Na blasze do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. Za pomocą dwóch łyżek nakładaj porcje ciasta na blachę, tworząc małe ptysie. Wystarczy kłaść niewielkie porcje ciasta, gdyż podczas pieczenia ptysie urosną.
4. Piecz ptysie w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez około 20-25 minut, aż będą rumiane i napuszone.
5. W międzyczasie przygotuj krem mascarpone. W misce wymieszaj ser mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż składniki się połączą.
6. Gdy ptysie ostygną, przekrój je na pół i nadziewaj kremem mascarpone. Możesz również dodać poziomkowe lub malinowe dżemy, owoce lub polać ptysie czekoladową polewą.
7. Gotowe ptysie z mascarpone podawaj od razu lub przechowuj w lodówce przez krótki czas przed serwowaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ptysie
ptysie z kremem
ptysie i eklerki
ptysie eklerki
ptysie z kruszonką