Przepis na ptysie z kremem 📖
Ptysie z kremem są pysznym i eleganckim ciastem, które z pewnością zachwyci twoich gości. Oto przepis, którym się podzielę:Składniki:
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 500 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. W rondlu zagotuj wodę, dodaj masło i sól. Całość zagotuj do momentu rozpuszczenia masła.
2. Następnie dodaj mąkę i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Zdejmij rondel z ognia i dodawaj po jednym jajku, energicznie mieszając, aż do połączenia się składników.
4. Uformuj ciasto w kulę i przełóż je do rękawa cukierniczego z wąską końcówką.
5. Na blasze wyłóż papier do pieczenia i wyciskaj niewielkie ptysie w formie małych kulek, zachowując odstępy między nimi.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż ptysie będą rumiane i napuszone. Następnie ostudź na kratce.
7. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno.
8. Gdy ptysie całkowicie ostygną, przekrój je na pół, a następnie wypełnij śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego.
9. Posyp wierzch ptysi cukrem pudrem dla efektownego wykończenia.
Twoje pyszne i efektowne ptysie z kremem są gotowe do podania! Smacznego!