Przepis na ptysie eklerki 📖

Przepis na ptysie eklerki:

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
1. W rondlu zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
2. Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Przełóż ciasto do miski i dodaj po jednym jajku, starannie mieszając po każdym dodaniu.
4. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsius.
5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i ułóż na blaszce małe kulki, zachowując odstępy.
6. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż ptysie nabiorą pięknej złocistej barwy.
7. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw eklerki w piekarniku na kolejne 10 minut.
8. Przygotuj krem: ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno.
9. Przekrój ostudzone eklerki na pół i nadziewaj śmietanką.
10. W małym garnuszku rozpuść gorzką czekoladę i polej nią wierzch eklerki.

Gotowe! Smacznego!

Podobne przepisy

ptysie i eklerki
ptysie
ptysie z kremem
ptysie z kruszonką
ptysie z mascarpone