Przepis na pulpeciki z bakłażana 📖
Składniki:- 2 średnie bakłażany
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany umyj i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je do osolonej wrzącej wody i gotuj przez około 5-7 minut, aż bakłażan zmięknie. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
2. W międzyczasie cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. W dużej misce wymieszaj bakłażany z cebulą, czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki, solą, pieprzem i oregano.
4. Powstałą masę formuj w małe kulki, a następnie delikatnie spłaszcz je, tworząc pulpeciki.
5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmażaj pulpeciki z obu stron na średnim ogniu, aż staną się złociste.
6. Gotowe pulpeciki z bakłażana podawaj na gorąco, najlepiej z ulubionymi sosami i dodatkami.
Smacznego!