Przepis na pulpety z bakłażana 📖
PULPETY Z BAKŁAŻANA:Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Bakłażany myjemy, kroimy na ćwiartki i osuszamy. Następnie kroimy w kostkę.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Smażymy, aż stanie się miękka i lekko złocista.
3. Dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy przez jeszcze około 1-2 minuty.
4. Dodajemy pokrojone w kostkę bakłażany i smażymy na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż będą miękkie.
5. Odstawiamy z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.
6. W międzyczasie, w dużej misce mieszamy jajko, bułkę tartą, starty parmezan, posiekany koperek, oregano, sól i pieprz.
7. Dodajemy przestudzone bakłażany i dokładnie wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
8. Z masy formujemy małe kulki wielkości pulpitu i układamy na talerzu.
9. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety z obu stron, aż staną się złociste.
10. Gotowe pulpety podajemy np. z sosem pomidorowym i polane posiekanym koperkiem jako dekorację.
Smacznego!