Przepis na pulpeciki z indyka 📖
Przepis na pulpeciki z indyka:Składniki:
- 500g mięsa z indyka (bez skóry)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Mięso z indyka umyj i osusz. Następnie drobno posiekaj lub zmiel na maszynce.
2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Do miski dodaj mięso z indyka, posiekanej cebuli, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i paprykę.
4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
5. Z masy formuj małe pulpeciki - możesz pomóc sobie wilgotnymi rękami.
6. Na patelni rozgrzej olej. Smaż pulpeciki na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste i będą dobrze przypieczone w środku. Możesz również upiec pulpeciki w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut.
7. Gotowe pulpeciki podawaj na gorąco, np. z sosem pomidorowym i ulubionymi warzywami.
Smacznego!