Przepis na smaczne pulpeciki 📖
Przepis na smaczne pulpeciki:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego, wieprzowego lub mieszanka)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki oregano
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu (warzywnego lub drobiowego) lub wody
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, tartą bułkę, natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę słodką i oregano. Dokładnie wszystko połącz, najlepiej dłonią, aby składniki dobrze się wymieszały.
2. Z powstałej masy mięsnej formuj pulpeciki o żądanej wielkości (np. kuleczki o średnicy około 3 cm).
3. Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpeciki z każdej strony, aż będą rumiane. Możesz to robić partiami, aby nie przeciążać patelni.
4. Gdy pulpeciki będą gotowe, wlej na patelnię bulion lub wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i dusz pulpeciki pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż będą miękkie i soczyste.
5. Podawaj pulpeciki na talerzu, polewając je sosem powstałym podczas duszenia. Możesz również podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki puree, kasza lub warzywa.
Smacznego!