Przepis na pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 📖

Składniki:
- 500g mielonego indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 pomidor
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
1. W dużej misce połącz mięso mielone, startą cebulę, drobno posiekany czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, paprykę, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
2. Zwilż ręce wodą i formuj małe pulpeciki z mięsa mielonego. Ułóż je na talerzu.
3. W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż pulpeciki z każdej strony na złoty kolor. Przełóż je na talerz, aby odciekł nadmiar tłuszczu.
4. W tym samym garnku dodaj pokrojonego pomidora i podsmażaj przez kilka minut, aż zmięknie.
5. Dodaj krojone pomidory z puszki i cukier. Doprowadź sos do zagotowania, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Dodaj pulpeciki do sosu pomidorowego i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aby mięso było dobrze przegryzione sosem.
7. Podawaj pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym na talerzu, podając je np. z ryżem, makaronem lub ziemniakami, dekorując posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy

pulpeciki w sosie pomidorowym
pulpeciki w sosie pomidorowym szybki
pulpeciki w sosie pomidorowym zapiekane
y winiary pulpeciki w sosie pomidorowym
pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym