Przepis na y winiary pulpeciki w sosie pomidorowym 📖
Składniki:- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki papryki w proszku
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, mleko, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę w proszku. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Z masy mięsnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
3. Na dużą patelnię wlej olej i rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj pulpeciki i obsmaż z obu stron, aż staną się lekko brązowe. Przełóż je na talerz.
4. Na tej samej patelni dodaj kolejną łyżkę oleju i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
5. Dodaj do patelni krojone pomidory, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Włóż pulpeciki z powrotem do sosu pomidorowego i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
7. Podawaj pulpeciki w sosie pomidorowym np. z makaronem lub ryżem. Smacznego!