Przepis na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 słoik sosu pomidorowego (ok. 400g)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- opcjonalnie: ser parmezan do posypania

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Z masy mięsnej formuj kulkę o średnicy około 3-4 cm. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz całą masę mięsną.
3. W garnku rozgrzej oliwę i obsmaż pulpeciki z każdej strony, aż się zrumienią. Zdejmij z garnka i odłóż na talerz.
4. Do tego samego garnka wlej sos pomidorowy i dodaj suszoną bazylię. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby sos się zagęścił i zaczął delikatnie bulgotać.
5. Po tym czasie wrzuć pulpeciki z powrotem do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20-30 minut, aż pulpeciki będą miękkie i dobrze przegryzione sosem.
6. Przed podaniem posyp pulpeciki startym serem parmezanem (opcjonalnie) i udekoruj natką pietruszki.
7. Podawaj pulpeciki w sosie pomidorowym z ulubionymi dodatkami, takimi jak spaghetti, ryż lub ziemniaki. Smacznego!

Podobne przepisy

pulpeciki w sosie pomidorowym
pulpeciki w sosie pomidorowym zapiekane
y winiary pulpeciki w sosie pomidorowym
pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
pulpeciki w sosie pomidorowym szybki