Przepis na pulpety po meksykańsku 📖
Oto przepis na pulpety po meksykańsku:Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki papryki cayenne
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 papryczki jalapeño, posiekane (opcjonalnie)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka papryki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, jajko, bułkę tarta i mleko. Dodaj posiekaną kolendrę, kumin, paprykę cayenne, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Na podsypanej mąką desce formuj małe kuleczki z mięsa. Ułóż je na talerzu.
3. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć pulpety i smaż z każdej strony, aż się zrumienią. Wyjmij je z patelni i odstaw na bok.
4. W tej samej patelni dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryczki jalapeño (jeśli używasz). Smaż je na złoty kolor.
5. Dodaj krojone pomidory, bulion wołowy, paprykę chili w proszku i kumin. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż zgęstnieje.
6. Wróć pulpety do sosu i gotuj przez kolejne 5 minut, aby się dobrze połączyły.
7. Podawaj pulpety po meksykańsku na talerzu, polewając je sosem. Możesz je podać z ryżem, tortillami lub guacamole jako dodatek.
Smacznego!