Przepis na ryz po meksykansku 📖

Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 papryka żółta, pokrojona w kostkę
- 1 papryka zielona, pokrojona w kostkę
- 1 puszka kukurydzy, odsączona
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej (np. chili, papryka słodka, kumin, cebula w proszku)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jogurt naturalny (opcjonalnie)
- Sos pomidorowy lub guacamole do podania

Instrukcje:
1. W garnku zagotuj osoloną wodę i dodaj ryż. Gotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. W innym garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj pokrojone papryki, kukurydzę i fasolę do garnka z cebulą i czosnkiem. Mieszaj przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Dodaj przyprawę meksykańską i sól, wymieszaj.
5. Gdy ryż jest gotowy, dodaj go do garnka z warzywami i delikatnie wymieszaj, aby połączyły się ze sobą.
6. Podawaj ryz po meksykansku na talerzach, możesz ozdobić go łyżką jogurtu naturalnego i podać z sosem pomidorowym lub guacamole.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybę po meksykańsku
tortille po meksykańsku
pulpety po meksykańsku
karkówkę po meksykańsku
gołąbki po meksykańsku